Miért fontos a nyújtás? Azért mert a lazítás, és a hajlékonyság elengedhetetlen eleme minden sportnak. Legyen szó akár harcművészetről, jógáról, vagy testépítésről, a nyújtás elengedhetetlen a gyakorlatok szép kivitelezéséhez. Ilyen a rúdsport is, hiszen vannak olyan elemei, melyek  pontos végrehajtásához hajlékonyság szükséges.

Szakszerű bemelegítést követően korszerű nyújtási technikákkal növeljük az ízületi mozgékonyságot, tehát hajlékonyabbak leszünk. Könnyen elsajátítható, állandó gyakorlatsorokat végzünk. A lényeg itt is a rendszeresség. A gyakorlatok segítenek az izmok rugalmasságát fejleszteni, helyreállítani illetve megőrizni. A megnyújtott izom sokkal nagyobb erőkifejtésre képes, valamint kevésbé sérülékeny, mint a megrövidült.

Nyújtás spárgához, a hát lazítása– hogyan működik?

Az alkalmak során nagy hangsúlyt fektetünk az alapos bemelegítésre, az izmok melegen tartására. A haránt spárgáknál mind a combhajlító, mind a combfeszítő izmokat, angol spárgánál a combközelítőket nyújtjuk különböző dinamikus és statikus eljárásokkal. Az ízületek lazítása is fontos folyamat a kívánt hajlékonyság eléréséhez, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy az izomzat megfelelő ereje és felépítése nélkül, csak terheljük az ízületeket, így a nyújtás órán izomerősítő (hát nyújtásnál a gerinc melletti mély tartóizmokat erősítő, vagy az aktív spárgához szükséges combhajlítókat erősítő) gyakorlatoknak is mindig meg kell jelenni!